De goede Praktijk - Uw loket voor een arbocatalogus die werkt!
Home       Wie zijn we?       Goede praktijken       Contact

DGP helpt VO bij oplossingsgerichte aanpak werkdruk

Datum plaatsing: 3-7-2012
Het voortgezet onderwijs kent een geheel eigen problematiek op het gebied van werkdruk. De Goede Praktijk helpt werkgevers en werknemers in de sector bij de ontwikkeling van een positieve, oplossingsgerichte aanpak. Directe betrokkenheid van docenten en een herkenbare focus op werkplezier staan hierbij centraal.
Onder het motto ‘Voortgezet Werkplezier’ is inmiddels een proefproject van anderhalf jaar uitgevoerd op praktijkschool De Venen in Drachten. Hier kregen de docenten in zes studiemiddagen vol actieve werkvormen meer inzicht in hun eigen werkdrukproblematiek. Vervolgens werden de deelnemers geprikkeld om zélf iets aan de situatie te veranderen én te accepteren wat niet (meteen) te veranderen valt. Ook leerden ze positieve kanten te benadrukken en te focussen op wat voldoening geeft.
 
De kracht van het positieve
‘Voortgezet Werkplezier’ laat medewerkers onder begeleiding van een organisatiedeskundige ervaringen delen en met elkaar in gesprek gaan over wat beter kan. Ook leren deelnemers om de kracht van het positieve te gebruiken. Het doel: energie vrij laten komen en meer ruimte scheppen voor werkplezier. Op De Venen gingen ruim tien medewerkers door als intervisiegroep. Zij wisselden ervaringen uit, interviewden collega’s die hun werk handig hebben georganiseerd en deden de schoolleiding een aantal voorstellen om werkprocessen te verbeteren. Komend schooljaar kunnen ook andere geïnteresseerden aanschuiven bij deze groep.
 
Zien:
 
Meer informatie: